SPS ZOZ w Lęborku przystąpił do pilotażowego programu Dobry posiłek w szpitalu, który jest finansowany w ramach ubezpieczenia społecznego ze środków NFZ.
Celami programu są:
- zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach,
- wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.
W ramach programu, przebywając w szpitalu pacjenci otrzymają posiłki przygotowywane w kuchni SPS ZOZ zgodnie z jadłospisem opracowanym przez dietetyka i - w razie konieczności - odpowiednio dostosowanych do indywidualnych potrzeb żywieniowych w oparciu o zalecenia lekarza. Udział każdej z grup żywności w przygotowanych posiłkach (warzywa i owoce, produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja, tłuszcze, napoje) będzie zgodny z zaleceniami opracowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem - Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka.
Zalecenia dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia.
Poniżej dostępne są co najmniej tygodniowe jadłospisy zawierające informacje o rodzaju posiłku, składzie produktów, wartości energetycznej i odżywczej, sposobie obróbki oraz obecności alergenów. Codziennie, od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem dni wolnych od pracy) będą publikowane zdjęcie co najmniej dwóch posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia, wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
BIEŻĄCY JADŁOSPIS TYGODNIOWY
W SPS ZOZ w Lęborku odbyło się oficjalne otwarcie zmodernizowanego traktu porodowego. Przebudowa i remont Zespołu Porodowego jest częścią projektu finansowanego z Programu Rządowego Funduszu Polski Ład – Program Inwestycji Strategicznych. Efektem prac są m.in. trzy sale porodowe dostosowane do porodów rodzinnych oraz sala cięć cesarskich wykonana zgodnie z wymogami dla pomieszczeń bloku operacyjnego. Sale są wyposażone w nowoczesne instalacje dostarczające media i gazy medyczne, jak również umożliwiające ciągły monitoring funkcji życiowych.